Sopivan johdonsuojakatkaisijan valinta – paras suojaus

Sopivan johdonsuojakatkaisijan valinta – paras suojaus

Kuinka valita sopiva johdonsuojakatkaisija

Johdonsuojakatkaisijoita käytetään laajalti sähkölaitteissa ja -keskuksissa sekä kytkintauluissa kiinteistöissä ja teollisuudessa. Markkinoilla on lukuisia katkaisijoiden valmistajia ja erilaista tietoa siitä, mihin kutakin katkaisijaa voidaan käyttää. Mitä johdonsuojakatkaisijan käyttäjän on huomioitava? Kuinka erottaa ammattikäyttöön sopiva katkaisija vähemmän sopivasta?

Tutustu Chint johdonsuojakatkaisijoihin Klinkmann Store verkkokaupassa.

Paikalliset hyväksynnät ja laaja asennusten määrä

Hyväksyntä varmistaa, että tuotteita voi käyttää eri kohteissa. Katkaisijoita ei tule käyttää ilman asianmukaisia paikallisia hyväksyntöjä ja asennusreferenssejä.

Suositus Tarkista, kuinka laajalti katkaisijat ovat käytössä markkinoillasi ja selvitä, tarvitaanko harkitsemillesi tuotteille paikallinen hyväksyntä ja onko tuotteet hyväksytt

Kansainväliset hyväksynnät

Sertifikaatit todistavat tuotteiden olevan testattuja. Esimerkiksi DNV-sertifioidut tuotteet soveltuvat asennettaviksi kaikkiin DNV GL -luokiteltuihin aluksiin ja merellä oleviin laitteistoihin. Sertifikaatteja myönnetään eri tuoteryhmille. Yleisimmät ovat CCC, CE, CB, SAA, SGS, TUV, DNV, DVE, KEMA ja UL sertifikaatit. Tuotteilla on oltava Euroopassa CE-sertifikaatti ja yksi kansainvälisesti tunnustettu sertifikaatti.

Suositus Tarkista, onko tuotteella CE-sertifikaatti ja vähintään yksi kansainvälisesti tunnustettu sertifikaatti.

Tuotesertifikaatin myöntäjä

Sertifikaatin tulee olla riippumattoman järjestön, ei valmistajan itsensä, myöntämä.

Suositus Tarkista, onko tuotteelle myönnetty vaadittava kansainvälinen sertifikaatti. Pyydä kopio sertifikaatista ja varmista, ettei sitä ole myöntänyt valmistaja itse.

Standardien mukaisuus

Yleisimmin sovelletut katkaisijoita koskevat standardit ovat IEC/EN 60898-1, IEC/EN 60947-2 ja UL1077 (Yhdysvallat). Nämä standardit on suunniteltu takaamaan tuotteen laatu ja turvallisuus. Muun muassa Virossa käytettävien tuotteiden on oltava standardin IEC/EN 60898-1 ja teollisuustuotteiden standardin IEC/EN 60947-2 mukaisia.

Suositus Tarkista, että normaalikäytössä oleva katkaisija vastaa standardin 60898-1 vaatimuksia ja teollisuuskäytössä oleva katkaisija standardin IEC/EN 60947-2 vaatimuksia.

Katkaisijat ja yhdistelmäkatkaisijat: valitse tyyppi A, älä tyyppiä AC!

AC-tyypin vikavirtakatkaisijat ovat yhä yleisessä käytössä Pohjois-Euroopassa, mutta ne havaitsevat vain vaihtovirran ja kykenevät reagoimaan vain siihen. Kodeissa ja muissa kohteissa on kuitenkin paljon tasavirtalaitteita – LED-valoja, invertterimoottorilla käyviä pesukoneita ja kuivausrumpuja, 12 V:n tasavirtalatureita ja paljon muuta. Tällaiset laitteet voivat synnyttää sekataajuuksisia vuotovirtoja, joita AC-tyypin vikavirtakatkaisin ei havaitse. Tällöin katkaisijan laukeaminen estyy. Viimeksi mainittu tilanne voi olla ihmisille hyvin vaarallinen.

Tyypin A vikavirtakatkaisijat havaitsevat sykkivän tasavirtaisen vuotovirran ja kykenevät reagoimaan siihen optimaalisesti. Pohjois-Euroopassa tyypin A käytöstä on tullut standardi. Tärkeimpien valmistajien, kuten Boschin ja Siemensin, sekä Pohjoismaissa ja Saksassa sovellettavien käytäntöjen mukaan kotitalouslaitteisiin vaaditaan tyypin A vikavirtakatkaisijat (esimerkiksi Saksassa AC-tyypin sulakkeiden käyttö on kokonaan kielletty).

Suositus Tarkista, että tuote vastaa A-tyypille, ei vain AC-tyypille asetettuja vaatimuksia. Nopein tapa tehdä tämä on löytää oikea merkintä – soveltuvassa A-tyypin tuotteessa on kaksoisaaltomerkki, kun taas soveltumattomassa AC-tuotteessa on yksinkertainen aaltomerkki (katso kuvakkeet).

 

CHINT-katkaisijat täyttävät kaikki vaatimukset - kustannustehokkaasti

CHINTin laadukkaat ja kustannustehokkaat sähkökeskusten komponentit täyttävät kaikki edellä mainitut vaatimukset ja ne ovat laajassa käytössä Pohjois-Euroopassa rakennus-, teollisuus- ja rautatiesovelluksissa sekä erilaisissa laitesovelluksissa. CHINT-komponenttien käyttö on siis riskitöntä.

  • Maailman johtava sähkökeskusten komponenttien valmistaja
  • Toimintaa 140 maassa
  • 35 000 työntekijää ja yli 10,5 miljardin euron liikevaihto vuonna 2019
  • Kuuluu 50 suurimman pörssiyhtiön joukkoon Aasiassa
  • Täyttää laatustandardien ISO 9001, ISO 14001 ja OHSAS 18001 vaatimukset

Varmista, että käytät asianmukaisesti hyväksyttyjä katkaisijoita ja suojauskomponentteja, joilla on laaja referenssikanta ja joista käyttäjillä on paljon kokemusta omalla alueellasi.

Varmista, että katkaisijat ovat riippumattoman järjestön, ei valmistajan itsensä, sertifioimia.

Ac-tyypin sulakkeet eivät havaitse vuotovirtaa, mikä estää sulakkeen laukeamisen ja voi näin ollen olla erittäin vaarallista ihmisille ja laitteistoille.

Tutustu menestystarinoihimme

Tutustu menestystarinoihimme

SMART Starts Here eBook

Pääset lataamaan e-bookin täyttämällä lomakkeen