Apetit: Tuotannon vedenkulutuksen optimointi

Apetit pienensi vedenkulutusta Säkylän tuotantolaitoksen kasvisprosessissa noin neljänneksen. Säästö syntyi vedensyötön tarkemmalla mitoituksella ja uudella vedenkulutuksen seurantajärjestelmällä.

Elintarvikeyhtiö Apetit Oyj säästää ympäristöä pienentämällä vedenkulutusta kasvisprosessissa Säkylän tehtaalla. Prosessissa valmistetaan satokausituotantona erilaisia juureksia kotimaisiin vihannes- ja valmisruokapakasteisiin.

Veden säästö on merkittävä. Satokausituotannon vedenkulutus on noin 150 000 kuutiota vuodessa säästöjen jälkeen. Määrää voi kuvitella mielessään täyttämällä jalkapallokentän 23 metriä korkealla vesipatsaalla. Hankkeessa vesimassa madaltui kuusi metriä.

Varsinainen hyöty syntyy jäteveden määrän pienentymisestä. Jätevesi on rasite sekä ympäristölle että kukkarolle. Koko määrä puhdistetaan Säkylän tehdasalueen omassa jätevedenpuhdistamossa.

“Käytetystä vedestä tulee aina jätevettä. Sen käsittely myös maksaa paljon”, kertoo ruokaliiketoiminnan valmistuspäällikkö Jorma Itäluoma Apetitilta.

Säästöhankkeessa yritys kävi läpi juuresprosessin kaikii vesisuuttimet, hankki tuotantoon uuden vedenkulutukset seurantajärjestelmän ja koulutti henkilöstöä.

“Koko toteutus perustui huolelliseen esitutkimukseen, jossa määriteltiin tavoitetilanne ympäristöasioiden, IT:n ja liiketoiminnan näkökulmasta. Sovitut tavoitteet myös saavutettiin.

Tästä syntyi hanke, jonka takaisinmaksuaika oli välitön. Muutosten toteuttamiseen saimme mukaan oikeat osaajat.”

Jari Varjo
Tietohallintojohtaja
Apetit Oyj

Seurantajärjestelmällä lyhyt takaisinmaksuaika

Toinen puoli hanketta oli vedenkulutuksen seurantajärjestelmä, johon kuuluu reaaliaikainen vedenkulutuksen näyttötaulu tuotannon työntekijöille. Aiemmin vain esimiehet seurasivat vedenkulutusta päiväkohtaisesti. Nyt uutta on reaaliaikaisen tiedon tuonti tehtaan lattialle.

Seurantajärjestelmän kehitys ja käyttöönotto tapahtui nopeasti. Tehtaalla oli ennestään tuotannonohjausjärjestelmä, johon seurantajärjestelmän toteuttaja Delta-Enterprise lisäsi uusia ominaisuuksia. Projektiin osallistui sekä Apetitilta että Deltalta kolme henkilöä.

Projektissa määriteltiin haluttu toiminnallisuus, käytössä olevat vesimittarit ja suunniteltiin käyttöliittymä. Toteutus valmistui olemassa olevalle tuotannonohjausalustalle parissa kuukaudessa.

Apetitilla hanke oli perusteellisesti valmisteltu. Tietohallintojohtaja Jari Varjo pitää hanketta hyvin onnistuneena.

“Koko toteutus perustui huolelliseen esitutkimukseen, jossa määriteltiin tavoitetilanne ympäristöasioiden, IT:n ja liiketoiminnan näkökulmasta. Sovitut tavoitteet myös saavutettiin. Tästä syntyi hanke, jonka takaisinmaksuaika oli välitön. Muutosten toteuttamiseen saimme mukaan oikeat osaajat.”

Tutustu menestystarinoihin

SMART Starts Here eBook

Pääset lataamaan e-bookin täyttämällä lomakkeen